Gemeente Amsterdam gaat procedure geslachtswijziging vergoeden na Kamermotie tegen Transgenderwet

De Gemeente Amsterdam gaat trans en non-binaire personen die hun geslachtsregistratie in officiële documenten willen wijzigen financieel ondersteunen. De aankondiging komt een dag nadat de Tweede Kamer instemde met een motie van NSC en SGP om de behandeling van de Transgenderwet stop te zetten.
Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

De gemeente Amsterdam schrijft dat het belangrijk is "dat alle Amsterdammers een identiteitsbewijs hebben dat past bij hun eigen gender". Daarom trekt de gemeente 60.000 euro per jaar uit om de kosten voor het wijzigen van het geslacht in de gemeentelijke administratie te vergoeden. Die kosten, inclusief het maken van nieuwe pasfoto's, kunnen per persoon soms oplopen tot 550 euro. Ook non-binaire personen die een 'X' in hun paspoort willen komen voor de vergoeding in aanmerking. 

De maatregel komt een dag nadat de Tweede Kamer het kabinet heeft opgeroepen om de behandeling van de Transgenderwet, die het voor trans personen makkelijker maakt om het geslacht te wijzigen, stop te zetten. Die motie kwam er op initiatief van NSC en de SGP. 

NSC-kamerlid Nicolien van Vroonhoven schreef maandag in een opiniestuk in De Volkskrant dat "de kans groot is" dat het feit dat het aantal jongeren dat zich als trans identificeert het gevolg is van "social contagion" – 'sociale besmettelijkheid'. Het Kamerlid verwijst daarbij niet naar onderzoeken of andere feitelijke informatie.

De gemeente Amsterdam laat tussen de regels doorschemeren niet blij te zijn met de Kamermotie: "De invoering van de landelijke Transgenderwet is een belangrijke stap voor met name trans, non-binaire en intersekse personen. Helaas is de behandeling van de wet opgeschort. Daardoor zijn er nog steeds kosten en hindernissen die het moeilijk maken om de eigen genderidentiteit uit te dragen." De gemeente schrijft dat de kosten voor geslachtswijziging daarom worden vergoed "totdat er een nieuwe Transgenderwet wordt ingevoerd".

Ook D66minister Frank Weerwind voor Rechtsbescherming is niet te spreken over de gang van zaken in de Tweede Kamer. Het wetsvoorstel van het kabinet moest nog inhoudelijk besproken worden, zoals dat bij elke wet gebeurt. Daarna vindt er pas een stemming plaats.

Op die normale gang van zaken wilden NSC en de SGP dus niet wachten. Ook PVV, de BBB (behalve Kamerlid Helder), Denk, Ja21, FvD en de ChristenUnie steunden de motie. De minister zegt de motie niet te gaan uitvoeren. Op Twitter/X schrijft hij: "Het wetsvoorstel en de transgender personen om wie het gaat verdienen een debat. Ik weiger de motie uit te voeren, omdat het een zorgvuldig wetgevingsproces torpedeert en het de kans ontneemt om over deze belangrijke wet de dialoog met de Kamer te voeren."

De uiterste consequentie voor een bewindspersoon vanwege het niet uitvoeren van een Kamermotie is dat de Tweede Kamer besluit om de bewindspersoon weg te sturen door middel van een aangenomen motie van wantrouwen.

Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen